Dobry skuteczny dietetyk poradnia dietetyczna - Warszawa Ursynów

Choroby tarczycy

Home » Oferta » Dieta w chorobie » Choroby tarczycy

Choroby tarczycy są jednymi z częstszych schorzeń endokrynologicznych występujących w społeczeństwie. Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędna jest obecność wielu składników mineralnych, w szczególności jodu, żelaza, cynku i selenu. Składniki te uczestniczą w metabolizmie hormonów tarczycy i jej prawidłowym funkcjonowaniu. Odpowiednio skomponowany i urozmaicony plan żywieniowy powinien dostarczać wszystkich makro- i mikroskładników niezbędnych organizmowi.

Stąd też holistyczne leczenie chorób tarczycy, poza leczeniem farmakologicznym powinno uwzględniać rolę właściwego żywienia Pacjenta.

W tym przypadku należy szczególnie dbać o staranne zbilansowanie diety, ponieważ nieprawidłowa jej jakość będzie się przekładała nie tylko na wahania masy ciała, ale także na zmiany metaboliczne sprzyjające występowaniu chorób cywilizacyjnych, częściej obserwowanych u osób z chorobami tarczycy.

  • Choroba Hashimoto
  • Choroba Graves i Basedowa
  • Niedoczynność tarczycy
  • Nadczynność tarczycy