czekolada

Czekolada – wpływ na zdrowie

Czekolada królowa słodyczy i jedna z najbardziej lubianych przekąsek dostarcza szybkiej dawki energii, wzmacnia ciało po intensywnym wysiłku fizycznym i poprawia koncentrację. Niektórzy twierdzą, że poprawia nastrój.

Jeśli zachowamy odpowiednie ilości czekolada wpleciona w jadłospis może mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

Bez wątpienia gorzka czekolada przewyższa pod względem żywieniowym inne słodycze.

Badania potwierdzają prozdrowotne właściwości czekolady. Do godnych uwagi zalet należą:

  • Flawonoidy zawarte w ziarnie kakaowca mają działanie antynowotworowe.
  • Flawonoidy to przeciw utleniacze, które spowalniają procesy starzenia i likwidują stany zapalne.
  • Polifenole wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne i pracę serca zmniejszając ryzyko zawału.
  • Ze względu na zawartość magnezu czekolada pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
  • Czekolada czyni skórę odporniejszą na promieniowanie ultrafioletowe.
  • Epikatechiny znajdujące się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu we krwi, który odpowiada za rozszerzanie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi w organizmie.
  • Poprawa pracy mózgu – spożycie kakao bogatego w flawonole powoduje zwiększenie przepływu krwi do mózgu.
  • Czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.
  • Z badań wynika, że w czekoladzie znajdziemy liczne substancje mające dobroczynny wpływ na nasze zdrowie: żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, witaminy A, E i z grupy B.

Na zdrowie kostka nie tabliczka!

Nie można przy tym zapominać 100-gramowa tabliczka czekolady dostarcza ok. 530 do 580 kcal. Mała kostka czekolady waży 6 g i zawiera 32-40 kcal. 600 kcal to dostawa energii równa przeciętnej porcji obiadu. Przy czym tabliczka czekolada zaspokoi bardziej zmysły niż dostarczy organizmowi zdrowej dawki energii. Jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie wystarczy, aby dostarczyć dawkę epikatechiny, która ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Biały nalot na czekoladzie

Biały nalot na czekoladzie to cząsteczki tłuszczu zawartego w czekoladzie, które wytrącają się wyniku przechowywania słodkości w różnych temperaturach, np. gdy czekolada rozpuści się, a później zostanie włożona do lodówki. Biała warstwa nie jest szkodliwa dla zdrowia i nie świadczy o tym, że czekolada jest zepsuta.

Czekolada a dieta

Na diecie redukcyjnej ważna jest odpowiednia ilość kalorii zawartych w pożywieniu. Proces odchudzania nie musi oznaczać całkowitej eliminacji słodyczy. W trakcie redukcji masy ciała warto postawić na gorzką czekoladę z dużą zwartość kakao. Im więcej kakao miazgi kakaowej tym lepiej. Kostka czekolada z 70% zawartością kakao będzie świetnym wyborem. Na diecie i nie tylko unikaj czekolady nadziewanej, z ciasteczkami, drażami i innymi „wynalazkami”. W składzie produktu nie powinno być oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i E476.

Czekolada jak narkotyk?

Czy czekolada jak narkotyk może prowadzić do uzależnienia? Ziarna kakaowca zawierają związki chemiczne podobne do tych w liściach marihuany. Alkoidy działają na komórki nerwowe podnosząc poziom serotoniny nazywanej hormonem szczęścia. Jednak taka ilość nie spowoduje uzależnienia podobnego do narkotyków. Czekoladę uwielbiamy również za kakaowy aromat i słodki smak.

Czekolada nie dla wszystkich?

Zawarte w czekoladzie kakao i białko należą do silnych alergenów Szacuje się, że pięć na sto osób źle reaguje na czekoladę. Czekolady powinni unikać osobo cierpiące na atopowe zapalenie skóry, zaparcia i zgagę. Szczególną ostrożność powinni zachować cukrzycy.

Ciekawostki

W 2050 może zabraknąć czekolady! Największymi producentami czekolady jest Ghana i Wybrzeże Kości słoniowej. Ze względu na ocieplający się klimat, susze i wyjałowienie gleby spowodowane nieodpowiednim gospodarowaniem stale zmniejszają się plony roślin kakaowca. Obecnie rocznie spożycie czekolady jest większe niż zbiory.

Więcej?

Jeśli chcesz poznać więcej zasad zdrowego odżywiania oraz dowiedzieć się jak wypracować zdrowe nawyki żywieniowe, zapraszamy na indywidualne spotkanie z dietetykiem w naszej poradni. Umów wizytę już teraz.

Poleć ten artykuł znajomym