toksyczny bisfenol

Toksyczny Bisfenol w naszym domu

Bisfenol A (w skrócie BPA) jest pochodną acetonu i fenolu, jest jedną z najczęściej stosowanych substancji chemicznych, wykorzystywaną do produkcji plastiku na całym świecie. Początkowo używano go do produkcji żywic epoksydowanych stosowanych do produkcji farb, lakierów, klejów, szpachli i kitów. Z czasem BPA zaczął wypierać szkło i drewno a obecnie jest wszechobecny. Znajdziemy go w plastikowych butelkach, kubkach, pojemnikach na żywność, dezodorantach, perfumach, szamponach, lekach dentystycznych, paragonach oraz zabawkach.

Bisfenol wdychamy z powietrzem i  wchłaniamy przez skórę. Wszędzie jesteśmy narażeni na źródła ekspozycji, dlatego nie powinno być zaskoczeniem, że badania wykazały obecność tego związku w surowicy krwi ludzi oraz zwierząt.

Badania potwierdzają migrację BPA z opakowań do produktów, czemu sprzyja wysoka temperatura podczas podgrzewania.

Przez wiele lat uważano, że BPA jest zupełnie nieszkodliwym związkiem. Aktualne badania wykazują jednak związek pomiędzy bisfenolem a poważnymi problemami zdrowotnymi:

  • obniżoną płodnością
  • nawykowymi poronieniami
  • zaburzeniami rozwojowymi, neurologicznymi i metabolicznymi
  • chorobami tarczycy

Bisfenol A jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt i małych dzieci. Teoretycznie nie powinno być na rynku europejskim butelek z dla dzieci z BPA. Niemniej jednak zwracajcie proszę uwagę czy wybierane butelki oznaczone są  „BPA free” lub „Bisfenol free.”

W obecnych czasach, praktycznie niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie bisfenolu z naszego otoczenia, jednak możemy zmniejszać jego negatywny wpływ na nasz organizm.

Bisfenol A (BPA) – jak unikać kontaktu z BPA?

  • unikaj jedzenia i napojów w puszkach – wybieraj świeże mięso i wędliny zamiast konserw, warzywa z puszki zamień na te w słoikach
  • wybieraj jak najwięcej żywności świeżej, niepaczkowanej
  • przechowuj żywność w pojemnikach ze szkła lub stali nierdzewnej, ewentualnie z plastiku, który nie zawiera BPA
  • nie używaj zarysowanych, uszkodzonych opakowań plastikowych, ponieważ BPA z nich łatwiej przenika do żywności
  • wybieraj butelki i opakowania plastikowe, które nie zostały wyprodukowane z tworzyw z BPA. Na plastikowych opakowaniach znajduje się symbol trójkąta zbudowanego z trzech strzałek oraz cyfrą w środku informującą o tworzywie z którego został wykonany (opis symboli znajdziecie poniżej).
  • szukaj opakowań oznaczonych napisem „BPA free” – bez BPA; do niedawna dotyczyło to szczególnie butelek dla niemowląt i dzieci, ale pamiętajmy, że od 2011 r. wszystkie takie butelki są wolne od bisfenolu A.
  • nie podgrzewaj plastikowych opakowań, podwyższona temperatura (również w zmywarce) wzmaga przenikanie BPA do żywności
  • myj ręce po kontakcie z papierem termicznym – sprzedawcy w sklepach powinni to robić przy każdej możliwej okazji
  • zwracaj uwagę na wszelkie materiały i sprzęty z plastiku i w miarę możliwości unikaj tych z oznaczeniem PC

Oznaczenia tworzyw na opakowaniach

  • 1 – PETE – używany masowo do produkcji opakowań: butelek, opakowań na żywność. Wykazano dużą zawartość ksenoestrogenów – związków chemicznych, które wchodzą w interakcję z układem hormonalnym człowieka. Tworzywa PET prawdopodobnie zawierają bisfenol. Nie powinno się tego tworzywa używać wielokrotnie
  • 2 – HDPE – dość bezpieczne tworzywo, można używać wielokrotnie
  • 3 – PVC/V – może wydzielać toksyny i jest szkodliwy dla zdrowia
  • 4 – LDPE – w miarę bezpieczne, może być używany wielokrotnie
  • 5 – PP – bezpieczne tworzywo sztuczne, wykorzystywane np. do produkcji zabawek dziecięcych
  • 6 – PS – polistyren, styropian. Często stosowany do pakowania żywności, jednak badania nie potwierdzają jego bezpieczeństwa. Nie ulega jednak wątpliwości, że związki z opakowania dostają się do żywności. Istnieją badania mówiące o szkodliwym wpływie na zdrowie człowieka. Opakowania z polistyrenu nie powinny być podgrzewane.
  • 7 – inne tworzywa. Wiele z nich zawiera bisfenol A. Jeśli nie ma na nich informacji „BPA free”, to lepiej nie podgrzewać i nie używać do gorących napojów i posiłków. A najlepiej w ogóle unikać.

Władze Korei, Japonii, Kanady oraz niektórych stanów USA zakazały już stosowania BPA. Na podobną decyzję w Unii Europejskiej nadal czekamy.
Liczymy na jedyną rozsądną decyzję Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oby nadeszła jak najszybciej…

Poleć ten artykuł znajomym