Dieta przy przeziębieniu

Jaką dietą wspomóc organizm w chorobie?

Jeśli jesteś przeziębiony/a wizyta u lekarza niewiele pomoże. Prawdopodobnie otrzymasz zalecenie aby wypocząć w łóżku oraz receptę na syrop, krople do nosa, paracetamol lub ibuprofen itp. Te substancje działają na krótką metę, raczej nie leczą i nie skracają czasu trwania choroby a jedynie łagodzą nieprzyjemne objawy choroby. Nierzadko pacjenci wręcz wymuszają na lekarzu przepisanie antybiotyku mając nadzieję, że szybko odzyskają dobre samopoczucie – nic bardziej mylnego. Stosowanie antybiotyków ma sens w przypadku wtórnych zakażeń bakteryjnych lecz nie jest skuteczne w leczeniu infekcji wirusowych. Antybiotyki nie tylko nie wyleczą grypy czy przeziębienia a utrudnią walkę organizmu z chorobą, siejąc spustoszenie w mikrobiomie jelitowym. Antybiotykoterapia zabija przyjazne nam bakterie jelitowe, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowej i skutecznej pracy układu odpornościowego Tymczasem dieta w chorobie ma bardzo istotne znaczenie.

O bakteriach jelitowych możesz przeczytać w innym moim poście: Bakterie jelitowe na straży odporności.

Natura dała nam jednak wiele bezpiecznych i skutecznych rozwiązań, domowe sposoby i naturalne składniki znacznie złagodzą przebieg przeziębienia i grypy. Objawy takie jak gorączka, katar, biegunka, pocenie się i wykrztuszanie wydzieliny są objawami nieprzyjemnymi jednak pozytywnymi, są to nieodłączne mechanizmy samodzielnej walki organizmu z wirusami. Gorączka jest odpowiedzią organizmu na wtargnięcie bakterii i wirusów do krwioobiegu. Gdy temperatura ciała się podnosi, zwalczające chorobę białe ciałka krwi stają się bardziej agresywne w walce z chorobotwórczym wrogiem. Obniżanie gorączki za pomocą farmaceutyków nie pomaga a raczej utrudnia eliminację patogenów.

Podczas choroby, ostatnią rzeczą jaką potrzebuje nasz organizm jest smażone potrawy, słodka bułka, napój gazowany i mocna kawa. Gdy walczysz z chorobą organizm i tak mobilizuje wszystkie siły aby walczyć z chorobą. Obciążając go szkodliwymi substancjami, utrudniasz mu pracę, gdyż część tak potrzebnej mu w tym momencie energii musi zaangażować aby pozbyć się toksycznych substancji.

Kofeina działa moczopędnie, utrata płynów utrudnia rozpuszczanie i upłynnianie wydzieliny. Cukier osłabia bakteriobójcze działanie białych krwinek.
Smażone na rafinowanym oleju potrawy zawierają mnóstwo wolnych rodników, które osłabiają twój układ odpornościowy.

Jaką dietą stosować podczas walki z chorobą?

Właściwe nawodnienie

Gdy jesteś chory Twój organizm potrzebuje dodatkowej ilości płynów w celu zmniejszenia nieżytu nosa, walki z gorączką i wsparcia układu odpornościowego.

Letnia woda z sokiem cytryny i plastrami imbiru to doskonały napój podczas przeziębienia. Co to znaczy odpowiednie nawodnienie? Jeżeli mocz ma ciemnożółta barwę jest mocno skoncentrowany, oznacza to, że organizm potrzebuje więcej płynów.

Dieta w chorobie to lekkostrawne posiłki

Kiedy chorujemy i gorączkujemy mamy słaby apetyt. Pamiętacie z dzieciństwa co mama lub babcia przygotowywały, gdy chorowaliście. Rosołek – idealna dieta w chorobie. Esencjonalny wywar warzywny na chudym mięsie to doskonały posiłek w trakcie choroby. Płyny pomagają w usuwaniu wydzieliny, a stałe pokarmy to utrudniają i dodatkowo obciążają żołądek, kierując część energii na intensywne trawienie.

Walcz z przeziębieniem jedząc owoce

Owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody, borówki), czarna porzeczka oraz owoce cytrusowe (grejpfrut, pomarańcze, mandarynki, cytryny), ananas i kiwi to doskonałe składniki diety w chorobie. Owoce te zawierają dużo witaminy C, która łagodzi objawy przeziębienia, jak i pomaga układowi immunologicznemu w walce z wirusem. Poza tym soczyste owoce zawierają antyoksydanty, wymywają toksyny, rozcieńczają wydzielinę i nawadniają organizm.

Produkty mleczne w trakcie choroby niekoniecznie

Produkty mleczne stymulują wytwarzanie śluzu. Kiedy jesteśmy przeziębieni i mamy katar, dodatkowy śluz jest ostatnią rzeczą jakiej potrzebujemy. Nadmiar śluzu może wzmagać zatykanie zatok, wówczas oprócz przeziębienia możemy nabawić się infekcji zatok.

Moc witamin z warzyw

Zamiast preparatów z apteki lepiej skorzystać z darów natury. Witaminy z jarzyn są lepiej przyswajalne. Najlepszymi napojami jakie możesz przyrządzić są soki z marchwi, buraków, selera.
Pamiętaj tylko aby wypić je zaraz po przygotowaniu.

Cebula działa przeciwwirusowo i wykrztuśnie, rozpuszczając wydzielinę obecną w przewodach nosowych i oskrzelach. Syrop z cebuli (2-3 cebul, 2 łyżki miodu, ¼ szklanka ciepłej wody) złagodzi kaszel.

Unikaj zimnych napojów i potraw

Gorące i ciepłe napoje stanowią podstawę chińskiej terapii w przeziębieniu. Zimna woda i potrawy prosto z lodówki wywołują szok w układzie oddechowym i pokarmowym. Organizm musi wykonać dodatkową pracę w celu ogrzania zawartości żołądka.

Istnieją przypadki, gdy domowe sposoby leczenia nie pomagają i nie są odpowiednie. Gdy objawy się zaostrzają lub trwają zbyt długo musisz koniecznie udać się do lekarza.

Poleć ten artykuł znajomym