Bezpieczne grillowanie

Bezpieczne grillowanie

Wraz z nadejściem ciepłych dni rozpoczął się sezon na spotkania towarzyskie w plenerze i grillowanie. Jeśli spełnimy kilka podstawowych zasad grillowanie to niewątpliwie jedna ze zdrowszych sposobów obróbki termicznej. Potrawy z grilla nie wymagają dodatkowego tłuszczu. Ponadto, tłuszcz zawarty w mięsie wytapia się, co w rezultacie automatycznie obniża kaloryczność potrawy. Bezpieczne grillowanie jest możliwe i proste.

Musimy jednak pamiętać, że wszystko ma swoje dobre i złe strony. Nieprawidłowe grillowanie ma też wady. Jeśli grillując nie przestrzegamy pewnych zasad w skutek procesu spalania a także dymu powstają niebezpieczne substancje. Najbardziej niebezpieczne to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. WWA są to jedne z najbardziej aktywnych czynników rakotwórczych, z jakimi człowiek styka się w żywności. Zanim przystąpisz do grillowania zadbaj o to aby grillowanie było bezpieczne.

Zasady bezpiecznego grillowania

  • Rozpoczynając rozpalanie grilla należy oczyścić ruszt z pozostałości po wcześniejszym użytkowaniu. Na brudnym ruszcie znajdują się toksyczne substancje a grillowanie przestaje być bezpieczne.
  • Przygotowując produkty na grilla pamiętaj, aby surowe mięso nie miało kontaktu z grillowanymi daniami.
  • Nie używaj zadrukowanego papieru i rozpałki na bazie nafty. Na rynku dostępne są naturalne podpałki z włókna wełny drzewnej. Możemy też samodzielnie przygotować cieniutkie drewienka.
  • Do grillowania używaj chudego mięsa dobrej jakości np. kurczak, indyk, schab, ryby i warzywa. Nie kupuj wcześniej zamarynowanych produktów.
  • Zamarynuj wcześniej mięso. Marynaty z dodatkiem soku z cytryny i czosnek, zmniejszają poziom toksycznych substancji HCA. Jednak nie używaj dużej ilości przypraw w proszku, ponieważ łatwo się przypalają. Tuż przed położeniem produktu na grill, ręcznikiem papierowym osusz mięso z marynaty.
  • Grilluj powoli, nad żarem nie ogniem, nad wysoko zawieszonym rusztem. Źródłem powstawania substancji szkodliwych jest działanie na tłuszcz, cukry i białka temperatury przekraczającej 120°C. Podczas grillowania temperatura sięga nawet 320°C. Dym powstający w skutek ściekającego tłuszczu kumuluje rakotwórcze związki. A te ostatnie wchłaniane są przez potrawy leżące na ruszcie a w konsekwencji nasz organizm.
  • Na rynku dostępne są metalowe tacki wielokrotnego użytku. Aby bezpiecznie grillować połóż na nich mięsa. Następnie jak produkty puszczą sok i zaczną się przypiekać, a płyn prawdopodobnie zacznie się przypalać, przełóż mięso bezpośrednio na czysty ruszt i powoli grilluj.
  • Mięso powinno być upieczone ale nie przypalone. W zwęglonym białku znajdują się toksyczne substancje.
  • Na talerzu obok potraw grillowanych powinny znaleźć się warzywa. Posiłek będzie wyglądał kolorowo i apetycznie. Warzywa są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Błonnik wpływa na trawienie tłuszczów.

Grilluj z rozsądkiem

Podsumowując, jeśli będziemy przestrzegać powyższych zasad grillowanie może być nie tylko przyjemne ale i zdrowe. Na koniec ostatnia rada grillujmy bezpiecznie i z umiarem – nie codziennie, a raczej od święta.

Soczysty kurczak z grilla smak Indii

Składniki:
  • 500g mięsa z ud kurczaka oddzielonego od kości bez skóry
Marynata:
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soli

Mięso oczyść z błonek, podziel na mniejsze ok. 5 cm kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i zamarynuj najlepiej przez całą noc. Wskazówka dla zapominalskich lub zabieganych: jeśli zmarnujesz rano mięso do popołudniowego grilla na pewno uzyska aromatyczny smak. Przygotowując mięso namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.

Wyjmij mięso i otrzep delikatnie z marynaty. Na szaszłyki nabijaj na zmianę cukinię, mięso, pieczarki, paprykę. Owiń w folię aluminiową i powoli grilluj na żarze nie ogniu. Pod koniec grillowania wyjmij szaszłyk z folii i grilluj krótko nad żarem, aż delikatnie się zarumieni.

Podawaj z sałatką z liści sałaty, ogórka z dodatkiem szczypiorku. Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki wody, 1 łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli zblendujesz składniki sos zemulguje i uzyska kremową konsystencję. Polecam to drugie rozwiązanie :).

Nie jestem zwolenniczką używania folii aluminiowej. Uważam, że trzeba eliminować jej wykorzystanie w kuchni. Czasami musimy podejmować wybory tzw. mniejsze zło. Chcąc zjeść chudą, smaczną, soczystą i aromatyczną potrawę z grilla przyda nam się folia aluminiowa. Jednak przygotowując potrawy w domowej kuchni można całkowicie wyeliminować użycie folii aluminiowej używając naczyń żaroodpornych z przykrywką. Do czego serdecznie zachęcam.

Poleć ten artykuł znajomym